keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Älykoneiden armoilla

Ärsyttäviä nuo nykyiset laitteet, kun ne on fiksumpia kuin omistajansa!
Pari viikkoa katseltiin Kreivittären kanssa television "kapeakuvanäyttöä", josta oli leikattu niin tekstitykset alareunasta kuin sivuistakin sen verran tavaraa, ettei kanavan merkkiä näkynyt. Kukaan ei ollut koskenut asetuksiin, mutta telkkari vain väitti että se näyttää meille 16:9 laajakuvaa. Olin jo kuumeisesti miettimässä, että korjaako kukaan nykyjään televisioita vai pitääkö ostaa uusi, kunnes muistin että viikonloppulapseni olivat DVD-elokuvia katsellessa saaneet jotenkin digiboksin johdon irti toosasta. Pistin sen silloin paikoilleen, ja hyvinhän se näytti elokuvaa levyltä. Mutta siinäpä meni jotkut hienot digiboksin säädöt sekaisin, ja se rupesi leikkaamaan kaikista tv-lähetyksistä vain 4:3-kokoista kuvaa ja sovittamaan sitä näyttöön. No, hyvä, jotenkin siis ihminen voitti tässä taistelussa älykoneen.
Seuraavaksi tulostin sanoi työsopimuksen irti. Se rupesi hylkimään kaikkia värikasetteja väittäen niitä tyhjiksi, rikkinäisiksi tai tunnistamattomiksi. Miten ihmeessä selität tuolle uppiniskaiselle laitteelle, että kasetti on kyllä oikea!? Sillä kun on oma järki eikä se toisten puheita kuuntele. Pakko oli mennä kauppaan kyselemään sellaista monitoimelaitetta, joka osaisi sen verran suomea, että sen kanssa voisi paitsi kommunikoida myös opettaa se laatikko lukemaan. Myyjä ei osannut vastata kysymyksiin, vaikka soitteli varmaan Kiinaan asti. Kukaan ei tunnu tietävän nykyjään, onko laitteessa sellainen ominaisuus, että se pystyisi skannaamaan tekstiä muokattavaan tiedostoon eli lukemaan. Kaikissa ohjeissa, tuoteselosteissa ja mainoslappusissa puhutaan vain kuvien tulostuslaadusta. Eikö kukaan enää tässä maailmassa käytä printteriä tekstin muokkaamiseen ja tulostamiseen?!
Kun tulin kotiin turhan reissun jälkeen, tulostimeni vikutti minulle vihreää silmää: se oli varmaan niin peloissaan siitä että joutuisi ongelmajätteeksi, että päätti sittenkin jatkaa yhteistyötä omistajansa kanssa.
Perkele että ne on älykkäitä!!!

2 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Laitteiden salattu elämä on kyllä ihmeellinen. Vielä ihmeellisempää on se, että myyjät eivät oikeasti tiedä, mitä myyvät, koska laitteet kehittyvät niin nopeasti ja jatkuvasti tulee uusia. Eikä kukaan enää ehdi lukea käyttöohjeita - eikä siitä olisi mitään hyötyä, koska laitteet toimivat oman logiikkansa mukaan, joka pitää vain hoksata yrityksen ja erehdyksen kautta.

Mekin käytiin vaihtamassa digiboksi vuosi sitten (vanha ei ole tullut korjauksesta vieläkään...), kun kuvasuhteet menivät sekaisin. Myyjäkään ei osannut neuvoa. Vahingossa huomasimme, että kyse oli vain tehdasasetusten palauttamisesta (laite sotkee aina aika ajoin itse itsensä). Ja upouusi printteri ei toiminut ollenkaan niin kuin myyjä selosti - itse löysin kokeilemalla oikeat valikot.

Lisäksi miehen huippuhieno kännykkä on muilta ominaisuuksiltaan tosi hyvä, mutta puhelin ei toimi kunnolla... Aina tulee jotain ihme viestiä, että puhelin, johon otitte yhteyttä on nyt lomalla tai sitten toisessa päässä soi kissanpolkka, vaikka linja on vapaa. (Ja ei, mieheni ei huijaa minua. ;-))

Kipukoukku kirjoitti...

Kännykkä, jossa ei toimi puhelin - se on jo todella huippuhieno laite! Odotan innolla pölynimurin uutta mallia, jolla saa videoyhteyden avaruusasemalle, mutta joka ei ime pölyä. Siihen saakka joudun tyytymään ikivanhaan nokialaiseen, jossa ei ole muuta kuin toimiva puhelin. Ihan totta, joskus alkuräjähdyksen ensimmäisinä hetkinä valmistettiin sellaisiakin.